Profil

Profil

Trædrejer Ole Nielsen, f.1946

Uddannet møbelsnedker og har drejet i træ siden 1989.

Naturen og naturprodukter har altid fascineret mig.

Min uddannelse som møbelsnedker og min store interesse for træ har givet mig en mangeårig viden og erfaring indenfor området.

Arbejdsproces og produkter

Udvælgelsen af træet er en vigtig proces, idet ikke alt træ er anvendeligt og brugbart til trædrejning. Et dybt kendskab til træsorterne er vigtigt for mig, idet de forskellige sorters egenskaber skal udnyttes med respekt for dets særegenhed. Jeg kikker på farver og struktur i træet, når jeg vælger former til mine emner. Nogle træsorter er næsten umulige at tørre, uden at de flækker, hvorfor de ikke kan anvendes til større skåle/fade, hvorimod andre er meget elastiske og beholder denne egenskab i det færdige produkt.

Skåle af en vis størrelse drejer jeg i friskfældet træ, dvs. de grovdrejes og stilles til tørring i måneder/år (for ikke at flække), hvorefter de færdigdrejes, pudses og overfladebehandles. Mindre emner drejes i træ, som på forhånd er opskåret og tørret.

Jeg drejer i nordiske træsorter, såsom rødel, elm, ahorn, bøg, guldregn, æble, blomme, kirsebær. Nogle skåle er papirtynde, andre kraftigere, og farvespillet i evt. begyndende rådangreb udnyttes, hvor det er muligt.

Sidst, men ikke mindst, er overfladebehandling en vigtig del af processen. En træskål skal være smuk at se på, dejlig at røre ved og samtidig være brugbar og kunne skylles af under lunkent vand. Jeg behandler derfor mine produkter med en smags- og giftfri olie, der beskytter træet og fremhæver dets struktur, og de er senere lette at genopfriske, når det synes nødvendigt.

Ole Nielsen © 2014 • Privacy Policy • Terms of Use